بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

آیت الله سید محمد حسینی موسوی زنجانی

فقیه شیعه

متولد: فروردین ماه سال ۱۳۲۶ شمسی در شهر قم. 

پدر وی مرحوم سید عزالدین حسینی زنجانی از شاگردان سید محمد حجت کوه‌کمری و سید حسین بروجردی در فقه و اصول و از شاگردان رهبر کبیر انقلاب امام خمینی (ره) و علامه سید محمد حسین طباطبایی در فلسفه بود.

آیت الله سید محمد حسینی زنجانی در کودکی همراه پدر خود به زنجان برگشت و مقدمات و سطوح اولیه دروس حوزوی را نزد پدر و در حوزه علمیه زنجان فراگرفت. در سال ۱۳۴۳ به قم عزیمت کرده و بخش عمده سطوح عالیه را نزد مرتضی بنی فضل و سید ابوالفضل موسوی تبریزی تحصیل کرد. در اواخر سال ۱۳۴۵ به جهت فعالیت‌های انقلابی و انتقال پیام‌ها و مسائل مربوط به نهضت آیت الله العظمی روح‌الله خمینی(ره) به پدر خود از طرف ساواک مورد تعقیب قرار گرفت و مجبور به ترک شهر قم شد.

وی پس از ترک قم، به شهر مشهد رفته و بخش دیگری از سطوح عالیه را نزد سید ابراهیم علم الهدی سبزواری و غلامرضا نمائی تحصیل کرد. پس از اتمام دروس سطح، در دروس خارج فقه و اصول سید محمدهادی میلانی، سید ابراهیم علم الهدی سبزواری و سید عزالدین حسینی زنجانی حاضر شد و مدت طولانی از دروس این سه فقیه بهره‌مند گردید؛ و سپس به قم بازگشته و به مدت شش سال در درس خارج اصول حسین وحید خراسانی حضور یافته و از دروس او بهره‌مند گردید.

او در فلسفه عمدتاً از دروس پدر خود بهره برده و «شرح منظومه» حکیم سبزواری و «نهایة الحکمه» سید محمد حسین طباطبایی را نزد عزالدین حسینی زنجانی تحصیل کرد.

تدریس و فعالیت‌های علمی و اجتماعی

حسینی زنجانی پس از اتمام تحصیلات به زنجان برگشته و به نیابت از پدر خود تولیت مسجد و مدرسه سید را به عهده گرفته و در مسجد جامع زنجان (مسجد سید) به اقامه نماز و سخنرانی و بیان احکام شرعی پرداخته و حوزه علمیه سید را مطابق برنامه مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه فعال کرده و طلاب علوم دینی از سطح هفت تا سطح ده تحت مدیریت وی در این حوزه مشغول تحصیل هستند.

وی در حوزه علمیه زنجان یک دوره «کفایه الاصول»، یک دوره کامل خارج «کتاب الصوم»، یک دوره کامل خارج «کتاب الخمس» و یک دوره کامل خارج «کتاب الحج» را بر مبنای جواهر الکلام (مجموعاً به مدت پانزده سال) و تفسیر قرآن (به شیوه‌ای نو و بر اساس ترتیب نزول سوره‌ها) تدریس کرده‌است.

  هجرت به مشهد

وی پس از درگذشت سید عزالدین حسینی زنجانی و به درخواست جمعی از روحانیون حوزه علمیه مشهد و همچنین عده‌ای از مقلدین پدرش و مردم مشهد به این شهر هجرت کرده و در آنجا فعالیت‌های علمی و اجتماعی خود را پی گرفته‌است و فعلاً درس خارج فقه او در مدرسه خویی در مشهد برقرار است.

انتشار منتخب رساله توضیح المسائل

حسینی زنجانی پس از گذشت مدتی از درگذشت پدرش و بنابر درخواست عده زیادی از اهالی زنجان و مشهد اقدام به انتشار رساله عملیه نمود. چاپ اول منتخب رساله توضیح المسائل وی در دی ماه ۱۳۹۲ شمسی بوده و تاکنون به چاپ چهارم رسیده‌است. این در حالی است که شاگردان و نزدیکانش او را چندین سال است که به عنوان مجتهد و فقیه می‌دانستند حتی در زمان حیات پدرش. وی از سید ابراهیم علم الهدی سبزواری (شاگرد برجسته و صاحب اجازه از سید محمدهادی میلانی)، سید محمدباقر شیرازی، عبدالکریم حقیقت ارسنجانی، فاطمی ابهری و پدرش سید عزالدین حسینی زنجانی اجازه اجتهاد مطلق دارد.

آثار و تألیفات

  • رساله توضیح المسائل - چاپ چهارم  ۱۳۹۳.
  • حکمت فاطمی - تحقیق و تحریر شرح خطبه حضرت زهرا (سلام الله علیها)، تألیف سید عزالدین حسینی زنجانی، چاپ سیزدهم، ۱۳۹۱.
  • زیارت عاشورا (بیان آداب، برکات، شرایط زیارت و شرح فرازهایی از زیارت)، چاپ اول، ۱۳۸۳.
  • اجتهاد مبین، پرسش‌ها و مباحثاتی در فقه استدلالی (به ضمیمه «رساله فی اعتبار سند زیارة العاشوراء»)
  • مجموعه سخنرانی‌های سید محمد حسینی زنجانی (لوح فشرده)، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)، ۱۳۹۲.
  • تعارض الادله (تقریرات درس خارج اصول سید محمد حسینی زنجانی)، محمد الالوان، آماده انتشار.
  • تعلیقه بر تحریر الوسیله، در دست تکمیل و آماده‌سازی.
  • تفسیر نور العتره (تفسیر قرآن کریم بر اساس ترتیب نزول)، به صورت صوتی.

 

تاریخ: 30 بهمن 1400 در محل سالن همایش‌های بین المللی روزبه زنجان

مدعوین ویژهآیت الله خاتمی؛ نماینده ولی فقیه و امام جمعه معزز استان، دکتر محسن افشارچی؛ استاندار زنجان، دکتر شاه رضایی؛ مدیر کل تکریم و الگوسازی بنیاد ملی نخبگان، حجت‌الاسلام جعفری؛ مدیر حوزه علمیه استان زنجان، آیت‌الله شیخ رضا رضوانی‌زاده، استاد حوزه علمیه تهران، دکتر جلال بازرگان؛ رییس دانشگاه زنجان، دکتر بختیاری؛ رییس دانشگاه علوم پزشکی، حجت‌الاسلام کرمی؛ مدیر کل اوقاف و امور خیریه استان، دکتر فیروز‌فر شهردار زنجان، آقای مرادلو؛ رئیس شورای شهر زنجان، حجت‌الاسلام صادقی نیارکی؛ رئیس کل دادگستری استان زنجان، امراله حسنی؛ مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان زنجان، حجت‌الاسلام صادقی؛ مدیر حوزه علمیه خواهران استان زنجان و ....

 خلاصه‌ای از برگزاری مراسم:

با هدف تکریم و الگوسازی از نخبگان و سرآمدان، مراسم تکریم از آیت‌الله سید محمد حسینی زنجانی با حضور جمعی از مسئولان استانی، کشوری و نخبگان و استعدادهای برتر به صورت حضوری و مجازی برگزار شد.

در ابتدای مراسم، دکتر رسولی رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان، ضمن خیر مقدم به شرکت کنندگان حضوری و مجازی در برنامه افزود، تکریم شخصیت‌های سرآمد و تاثیرگذار اجتماعی یکی از روش‌های شناخت سیره زندگی و کاری این افراد است که موجب ترسیم مسیر رشد و تاثیرگذاری برای جوانان و استعداد‌های برتر می‌شود. وی خاطرنشان کرد: بنیاد نخبگان استان، مراسم تکریم آیت‌الله سید محمد حسینی زنجانی را برای ارج نهادن به عمری فعالیت‌ بی‌بدیل تحقیقی و تدریس وی در حوزه علوم اسلامی برگزار کرد. وی در مردم‌داری و اخلاق‌مداری اسوه و همواره مرجع علمی و شرعی برای مردم بوده‌ است.

در ادامه برنامه، حجت‌الاسلام جعفری؛ مدیر حوزه علمیه استان زنجان نیز با اشاره به برخی فعالیت‌های آیت‌الله حسینی در امور مختلف، اظهار داشت: این استاد حوزه در تولید علم و پاسخ به مسائل شرعی همواره فعال بود که نمونه بارز آن در درس خارج است. آیت‌الله حسینی در حوزه گفتمان‌سازی هم تلاش مضاعف کرده و در حوزه اجتماعی هم فعال بود.

در ادامه برنامه، مستند تهیه شده توسط بنیاد نخبگان استان از زندگی شخصی و حرفه‌ای آیت الله حسینی زنجانی پخش شد.

سپس دکتر شاه رضایی مدیرکل دفتر تکریم و الگوسازی بنیاد نخبگان با تقدیر از برگزار کنندگان مراسم تکریم از آیت‌الله محمد حسینی با بیان اینکه این مراسم برای آیت‌الله حسینی زحمت و برای شاگردان و فعالان این حوزه فرصت و رحمت محسوب می‌شود، افزود: هدف از برگزاری این مراسم در ابتدا قدرشناسی و در مرحله بعدی الگوسازی برای جامعه است.

دکتر شاه‌رضایی بر لزوم مستندسازی زندگی نخبگان از جمله آیت‌الله حسینی تاکید کرد و گفت: باید از ۲۵۰ سال عقبه خاندان حسینی به دلیل تلاش، زهد و پرورش شاگردان متعدد تجلیل و این همه تلاش را مستندسازی کرد. وی ادامه داد: باید متوجه بود که سرمایه اصلی هر کشوری نیروهای انسانی آن هستند که باید شناسانده شوند کما اینکه تعداد زیادی از دانشمندان این دیار هستند که ما و خیلی‌ از آن‌ها را نمی‌شناسیم. مدیر دفتر تکریم و الگوسازی بنیاد نخبگان برگزاری مراسم تکریم را نوعی تجمیع تجربه‌ دانست و افزود: برگزاری این برنامه‌ها زمینه شناسایی و اثرگذاری را برای اقشار مختلف فراهم می‌کند.

 همچنین در این مراسم دکتر محسن افشارچی؛ استاندار زنجان با تاکید بر تاثیرگذاری خانواده آیت‌الله حسینی در بین مردم زنجان، گفت: ما خود را مدیون معنویتی می‌دانیم که توسط خانواده آیت‌الله حسینی ایجاد و امتداد پیدا کرده است. وی سپس خاطره‌ای از دوران تدریس خود در یکی از مدارس زنجان و تاثیرگذاری آیت‌الله حسینی در بین دانش‌آموزان نقل کرد.

در ادامه آیت‌الله رضا رضوانی‌زاده؛ استاد حوزه علمیه تهران نیز با تجلیل از خانواده آیت‌الله حسینی، افزود: خانواده آیت‌الله حسینی زنجانی، قدم‌های قابل توجهی در وادی معنویت برداشته‌اند، آیت‌الله سیدمحمد حسینی زنجانی در اخلاق، گوی سبقت را از خیلی‌ها ربودند و آنچه از وی یافته‌ام، اخلاق نمونه و کامل است.

دکتر جلال بازرگان؛ رییس دانشگاه زنجان نیز بیان داشت: این استاد فقه، استقلال فکری خاصی دارند و سبک زندگی خاصی اتخاذ کرده‌اند. رعایت ادب و مبادی ادب بودن ایشان الگویی برای همگان است.

زهرا علمی‌فرد؛ مدیر حوزه علمیه الزهرا سلام‌الله‌علیه نیز در ادامه این آیین به بیان خدمات فرهنگی و اجتماعی آیت‌الله حسینی زنجانی پرداخت و اظهار داشت: این استاد سرآمد حوزه سبب رشد علمی، فرهنگی، اجتماعی و اعتقادی جامعه زنان استان شدند. توجه ویژه نسبت به تربیت طلاب متخصص موجب شد که خواهران طلبه، اشتیاق بیشتری برای ادامه تحصیل داشته باشند.

در ادامه شعرخوانی توسط آقای کلامی (از زندگی شخصی و حرفه‌ای آیت‌الله حسینی زنجانی) و نمایش کلیپ زنگ درنگ از دیگر بخش‌های این برنامه بود .آیت‌الله سیدمحمدحسینی نیز در سخنان کوتاهی در این آیین گفت: برگزاری این آیین تکریم، نشان از حسن ظنّ بزرگواران است.

در پایان این مراسم ضمن تجلیل از آیت‌الله سیدمحمدحسینی، لوح ارج‌نامه سورنا ستاری؛ معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و رییس بنیاد ملی نخبگان به وی اهدا شد.

مراسم تکریم به روایت تصویر

هنرنامه 1

هنرنامه 2

 

 

 

 

 

 

  • لطفا در تنظیمات صفحه گروه های خبری را جهت نمایش انتخاب نمایید.