بستن
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
EN

 

جمال شورجه

کارگردان و تهیه کنندۀ برجسته در حوزۀ سینمای دفاع مقدس

 

متولد: 22 بهمن سال 1333 شمسی در زنجان.

از کودکی علاقه زیادی به هنر داشت و در کنار چند تن از برادرانش فعالیت‌هایی در این زمینه انجام می‌داد. علاقه فراوان به هنر نقاشی موجب گردید برای ادامه تحصیلات به دبیرستان هنر برود و همان زمان بود که برای تعدادی از نقاشی‌هایش چندین جایزه نیز دریافت نمود و همین مشوقی بود تا برای ادامه تحصیلات در دانشگاه رشته گرافیک را برگزیند.

فعالیت‌های هنری او در جریان‌ انقلاب شکوهمند انقلاب اسلامی سال 1357 رنگ و بوی جدی‌تری به خود گرفت. او در جبهه فرهنگی مبارزات ، مشغول به کار شد و تابلوها و طرح‌های گرافیکی بسیاری در این زمینه تولید کرد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی که فضا برای جذب دانشجویان عضو انجمن اسلامی چون جمال شورجه مساعد شده بود به همراه صد نفر دیگر برای تحصیل در رشته سینما به مرکز فیلم‌سازی اسلامی معرفی گردید و در همان‌جا بود که شورجه الفبای سینما را آموخت.

با آغازجنگ تحمیلی به‌عنوان تصویربردار به جبهه‌های جنگ اعزام شد و هم‌زمان همکاری خود را با حوزه هنری آغاز نمود. با بازگشایی دانشگاه ها تحصیلات سینمایی خود را ادامه داد وموفق به کسب مدرک کارشناسی در رشته کارگردانی از دانشگاه تهران گردید.

با حضور در حوزه هنری فعالیت‌های او روز به روز جدی‌تر و پررنگ‌تر ‌شد. از فعالیت های وی در واحد سمعی و بصری حوزه هنری سازمان تبلیغات می توان به تدوین فیلمهای تولیدی و همچنین ساختن فیلم‌های کوتاه مستند و داستانی اشاره نمود.

عمده آثار او در آن دوران تدوین و تولیدفیلم کوتاه درزمینه دفاع مقدس بود، که موجب شد همزمان با آموختن و کسب تجربه به تدریج وارد عرصه سینمای حرفه ای شده و با کارگردان های مطرح آن دوره همکاری نماید.  جمال شورجه در آثاری مانند «پرواز در شب» به کارگردانی مرحوم رسول ملاقلی‌پور و «شرایط عینی» به کارگردانی احمدرضا گرشاسبی و «الماس بنفش» به کارگردانی رحیم رحیمی پور به‌عنوان دستیار کارگردان حضور پیدا کرد. وی سرانجام در سال ۱۳۶۷ اولین فیلم سینمایی خود تحت عنوان «روزنه» را ساخت.

فیلم "33 روز" به عنوان بهترین فیلم جشنواره بیست‌ونهم فیلم فجر در زمینه ارزش‌های دینی به همراه سیمرغ بلورین ویژه جشنواره به جمال شورجه برای کارگردانی این فیلم در سال1389 اهدا شد.

آثار:

نویسندگی و کارگردانی فیلم های سینمایی: حماسۀ مجنون (1371)، لبۀ عشق (1371)، عملیات کرکوک (1370)، شب دهم (1368).

کارگردانی فیلم های سینمایی: 33 روز (1389)، وعدۀ دیدار (1382)، باشگاه سرّی (1377)، خلبان (1376)، دایرۀ سرخ (1374)، عبور از خط سرخ (1374)، روزنه (1367).

تهیه کنندگی فیلم سینمایی: نفوذی (1387).

کارگردانی سریال های تلویزیونی: پردۀ عشق (1396)، پرونده های مجهول (1380)، شب چراغ (1378)، روایت انقلاب (1377).

 

تاریخ: 11 آبان 1401 در محل فرهنگسرای امام خمینی زنجان.

خلاصه ای از برگزاری مراسم:

در ادامه تکریم چهره‌های شاخص و ماندگار و به منظور الگوسازی از مفاخر بومی، آیین تکریم و تجلیل از استاد جمال شورجه ؛ کارگردان سینما با حضور استاندار زنجان، مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی، شهردار زنجان و مدیران ارشد استانی، چهره های برجسته فرهنگی و هنری، نخبگان و علاقمندان سینما در فرهنگسرای امام خمینی زنجان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی بنیاد نخبگان استان زنجان، در این مراسم که توسط بنیاد نخبگان استان زنجان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان برگزار شد، امراله حسنی، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به جایگاه ممتاز جمال شورجه در سینمای ایران اشاره کرد و گفت: این هنرمند برجسته از مفاخر عرصه سینما در کشور و استان است و آثار درخشانی از خود در ژانر دفاع مقدس خلق نموده است.

سپس، سیف ‏اله رسولی، رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان، برگزاری برنامه حاضر را برای تکریم و تجلیل از استاد جمال شورجه به پاس عمری خدمات هنری ارزشمند ایشان به ویژه در عرصه سینمای دفاع مقدس بیان کرد و به طور مختصر به فلسفه برگزاری این برنامه از منظر بنیاد ملی نخبگان و خدمات استاد جمال شورجه که در عرصه هنر و سینمای این مرز و بوم انجام داده و نقش تاثیرگذار و ماندگاری از خود بجای گذاشته اند اشاره کرد و افزود: بنیادهای نخبگان استانی به منظور قدرشناسی، الگوسازی، تجمیع تجربه و زمینه‏ سازی برای اثرگذاری بیشتر نخبگان در زمینه ‏های علمی، فرهنگی، ادبی، هنری، اجتماعی، قرآنی، نوآوری، کارآفرینی و مدیریتی اقدام به برگزاری مراسم تکریم از ایشان می‏ نماید و این برنامه پیرو مصوبه شورای فرهنگ عمومی استان زنجان، به همت اداره کل فرهنگ ارشاد اسلامی و همکاری بنیاد نخبگان استان زنجان و سایر دستگاه‌های مرتبط در راستای ارج نهادن به مقام و منزلت بزرگان و فرهیختگان فرهنگ و هنر استان برگزار می­ شود. 

دکتر رسولی افزود: تکریم شخصیت‌های سرآمد و تاثیرگذار یکی از روش های شناخت سیره زندگی و مهارت‏ های حرفه‏ ای آنهاست و این، ضمن ارتقاء منزلت اجتماعی نخبگان، موجب ترسیم مسیر رشد و تاثیرگذاری برای جوانان و استعداد‌های برتر می شود. بی شک تکریم از شخصیت‌های سرآمد ملی و استانی در عرصه هنر می تواند در نمایش ظرفیت های هنری استان هم نقش بسزایی داشته باشد.

رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان در ادامۀ سخنان خود عنوان کرد: این مراسم برای ارج نهادن به عمری فعالیت‌های بی بدیل هنری استاد جمال شورجه در حوزه هنر و سینمای دفاع مقدس برگزار می‌شود. استاد جمال شورجه الگوی مثال زدنی برای جوانان در حوزه هنر است که همواره دغدغه به تصویرکشیدن و ثبت رشادت­ها، دلیری ها، و از خودگذشتگی ­های جوانان پاکدل و جسور این دیار در زمان های مختلف به ویژه در طول دفاع مقدس را داشته و چه خوب این رشادت­ها و ایثارها را در مجموعه فیلم­ های سینمایی خود به تصویر کشیده اند و برای نسل­های بعد بمیراث گذاشته اند. کارگردانی و تهیه کنندگی بیش از 16 فیلم سینمایی در ژانر دفاع مقدس بخشی از خدمات ماندگار آقای جمال شورجه می­ باشد.

دکتر رسولی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد که یکی از روش­ های تبیین سیمای دفاع مقدس سینمای دفاع مقدس است و ایشان چه خوب این مهم را انجام داده اند. کیفیت و موضوعات پرداخته شده در آثار این هنرمند گرامی همگی موید توانمندی های حرفه ای، باور عمیق دینی، دلبستگی ملی و توجه ویژه ایشان به فرهنگ بومی و مولفه­ های آن است. فعالیت موثر ایشان در حوزه نویسندگی آثار هنری، ارزیابی دیگر آثار هنری در طول سالیان اخیر و اهتمام ایشان به تولید آثار ارزشی و دینی از دیگر خدمات ایشان است.

رئیس بنیاد نخبگان استان زنجان در پایان سخنان خود گفت: بنیاد ملی نخبگان به هنرمند سرآمد زنجانی آقای جمال شورجه افتخار می کند که قدر داشته های معنوی و همت والای جوانان غیور کشور را دانسته و آنها را در سایه توانمندی های حرفه­ ای و پشتکار خود در قاب فیلم های خود جاودانه ساخته است و به همین دلیل قدران زحمات ایشان برای عمری خدمت هنری و مجاهدانه به سینمای دفاع مقدس می ­باشد.

در این مراسم، محمد حمیدی‌مقدم مدیرعامل مرکز گسترش سینمای مستند، تجربی و پویانمایی با اشاره به ویژگی های استاد جمال شورجه و آثار سینمایی وی در حوزه دفاع مقدس گفت: انصاف، عدالت و نگاه واقعی و شخصیت این هنرمند در طول مدت فعالیت هنری خود تغییر نکرده است و دلیل ماندگاری نام استاد شورجه در تاریخ سینمای ایران هم به سبب مجموعه فیلم های ارزشمندش و هم شخصیت و وجود شریف این هنرمند است.

استاد جمال شورجه نیز در سخنان کوتاهی که با آیاتی از کلام‌اله مجید آغاز کرد، گفت: از تمامی حاضرین در این آیین، تشکر می‌کنم و از خداوند متعال خواستارم که کمک کند تا دوباره بتوانم به عرصه هنر برگردم و آثار ارزشمند از خود به جای بگذارم.

در پایان نیز پس از قرائت ارج‌نامه بنیاد ملی نخبگان و پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، هدایایی به رسم یادبود از سوی بنیاد نخبگان استان، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، به سرآمد زنجانی استاد جمال شورجه تقدیم شد.

مراسم به روایت تصویر